RECEPT: Malinovo – tvarohová torta
Na posledné teplé dni je tento osviežujúci dezert ako stvorený. Navyše, kombinácia malín a tvarohu je niečo, čo nikdy nesklame. Vyťahujte varešky a zapínajte rúru, ideme na to!
Na korpus s priemerom 22cm si pripravíme:
- 200 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 100 g masla
- 5 vajec
- 6 g kypriaceho prášku
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Rozpustené a vychladnuté maslo primiešame do žĺtkovej hmoty. Potom zapracujeme preosiatu múku, ktorú sme zmiešali s kypriacim práškom. Nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Hotovú zmes vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 20-30 minút v závislosti od rúry. Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Na potretie potrebujeme:
- 200 g malín (môžu byť aj mrazené)
- 100 g kryštálového cukru
- šťavu a kôru z jednej limetky
Maliny a cukor privedieme k varu a následne povaríme asi 10 minút. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme a dochutíme limetkovou šťavou a kôrou.
Na krém si pripravíme:
- 500 g mascarpone
- 300 g jemného tvarohu
- 200 g bielej belgickej čokolády
- 1 vanilkový struk
Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Po rozpustení a vychladnutí ju vyšľaháme s mascarpone a tvarohom. Nakoniec krém ochutíme zrniečkami z vanilkového struku.
Na orechovo-kakaovú mrveničku budeme potrebovať:
- 105 g hladkej múky
- 35 g práškového cukru
- 1 PL kakaa
- 25 g vlašských orechov
- 70 g masla
- ½ vanilkového cukru
- citrónovú kôru
- štipku soli
Všetky suroviny spolu zmiešame. Vzniknutú zmes rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 160 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť, následne v mixéri rozmixujeme na jemnú mrveničku.
Hotový a vychladený korpus rozrežeme na tri pláty. Každý plát potrieme malinovým džemom a krémom. Naplnenú tortu necháme stuhnúť. Vrch a boky torty potrieme zvyšným tvarohovým krémom a uhladíme stierkou. Vrch dozdobíme ovocím, orechovo-kakaovou mrveničkou a jedlými kvetmi.